• Pokrajina: Osrednjeslovenska
  • Zahtevnost poti: 3 - srednje zahtevna
  • Kilometrina: 203
  • Čas ture: 6,5 ur
  • Prometnost poti: 3 - srednje prometna
  • Višinska razlika: 2.100m

Nekaj o brevetih smo povedali že lansko jesen. Ker se nam v naslednjem letu obeta ponovna izvedba legendarne preizkušnje Pariz-Brest-Pariz (1.200KM), pa ob zaključku sezone 2018 nekaj več o tem (vir: Wikipedia).

Brevet ali z drugim imenom »Randonee« je organizirana ekstremno dolga kolesarska vožnja. Kolesarji, ki se jim v tej disciplini lahko reče Randonneurji, potujejo po določeni, toda neoznačeni trasi (dolžine od 200 do 1.400km), skozi določene kontrolne točke in morajo zaključiti vožnjo znotraj določenega časovnega limita. Ti časovni limiti so sicer zahtevni, vendar dovoljujejo vožnjo v udobnem tempu (npr. 13,5 ur za 200km).

Randonee je francoska beseda, ki se lahko prevede z »dolgo potovanje«. Brevet pa pomeni potrdilo in se nanaša na kontrolni kartonček, ki ga randonneurji nosijo s seboj in morajo biti požigosani na kontrolnih točkah. Nanaša pa se tudi na dogodek sam, to je certificirana vožnja.

Randonneurji ne tekmujejo z drugimi kolesarji. Randonee je test vzdržljivosti, samozadostnosti in kolesarskih sposobnosti posameznika. Kolesarji morajo s seboj nositi oblačila za različne vremenske razmere, rezervne dele in orodje za morebitna popravila kolesa. Breveti mnogokrat vključujejo nočno vožnjo, v takih primerih morajo biti kolesa opremljena z lučmi za nočno vožnjo, rezervne žarnice, baterije in reflektivna oblačila (ki se svetijo v temi). Breveti ne zahtevajo nobenih posebnih koles, običajno se uporabljajo dirkalna kolesa ali hitra touring kolesa. Kolesa imajo običajno nastavke kot sta prtljažnik in blatniki.

Klasične dolžine brevetov so 200, 300, 400 in 600km (obstajajo pa še daljši 1.000 in 1.200km dolgi breveti). V enem letu opraviti vse štiri tipe brevetov pomeni opraviti »serijo« in tisti randonneur, ki to opravi dobi naziv »Super randonneur«. Da se kvalificirajo za Paris-Brest-Paris, morajo randonneurji opraviti celotno serijo v istem letu kot poteka PBP.

O načrtih za naslednje leto smo se pogovarjali tudi na zaključnem brevetu za sezono 2018, preteklo soboto v Podsmreki pri Ljubljani. Dvesto kilometrski brevet v prelepem jesenskem vremenu in družbi zaljubljencev v kolesarjenje je potekal na trasi: Podsmreka – Podpeč – Ig – Želimlje – Turjak – Žlebič – Sodražica – Bloke – Cerknica – Planina – Kalce – Idrija – Cerkno – Trebija – Gorenja vas – Suhi dol – Vrzdenec – Horjul – Dobrova – Podsmreka (203 kilometre in 2.100m višinske razlike). V hladnem sobotnem jutru se nas je zbralo 24 t.i. randonneurjev, spili smo kavico in se ob 8h podali na pot skozi Podpeč in Ig proti Turjaku.

V klanec proti gradu se je skupina malce razredčila, kar nam je ustrezalo, saj smo na ta način imeli manjše skupinice na glavni cesti Turjak-Žlebič. Kljub nasprotnemu vetru smo prvo kontrolno točko v Žlebiču dosegli v slabih dveh urah. V prvi skupinici nas je bilo sedem kolesarjev. Tu smo požigosali kartončke, napolnili bidone s pijačo in se odpravili proti Blokam. Naslednjih nekaj uric nam je lepo pomagal veter v hrbet, tako da se je povprečna hitrost precej dvignila. Ob dveh defektih smo se počakali in pot nadaljevali skupaj, kot je to običajno na brevetih. Na kontrolni točki na Petrolu pri Cerknem, nas je sonce že lepo grelo, zato smo si privoščili malico s sendviči in Kavo na poti. Potem pa vzpon na Kladje, kjer smo prvič bolj pritisnili na pedala in preizkušali pripravljenost drugih v skupini. Na vrhu smo se počakali in nadaljevali po Poljanski dolini, kjer nam je življenje  ponovno grenil močan kontra veter. Potem pa vzponček na Šentjošt, še nekaj garanja proti vetru in nekaj minut čez 15. uro smo bili na cilju v Podsmreki.

Sledila je analiza ob pivu in pizzah, v naslednjih dveh urah smo tako pričakali vseh 24 udeležencev breveta. Seveda ni šlo brez planiranja za PBP 2019, uskladili smo tudi termine brevetov v Sloveniji naslednje leto, na katerih bomo poskušali doseči kvalifikacije za PBP. Za vse, ki bi vam kolesarjenje od Pariza do Bresta in nazaj v dolžini 1200km pomenilo izziv, pridružite se nam na brevetih kvalifikacijah v naslednjem letu. Termine in vse ostale informacije o randonneurstvu v Sloveniji dobite na domači strani Randonneurs Slovenija.