• Kilometrina: 50 km
  • Čas ture: 5 h
  • Višinska razlika: 1200 višinskih metrov

Podati se na Veliko planino z gorskim kolesom je zares pravo doživetje. Še zlasti v poletnih dnevih, ko na planini najdete črede krav, ki se pasejo ali poležavajo med znamenitimi velikoplaninskimi kočami.

Poleti je na planini tudi dovolj mleka, sira, skute, kislega mleka in ostalih dobrot, s katerimi se lahko okrepčate pred nadaljevanjem poti.

Nedavno je bila Velika planina tudi ciljno prizorišče Evropskega prvenstva v gorskih tekih, kjer so tekmovalci startali iz zrcalne slike Velike planine – Eko resorta v Godiču. In če so najboljši evropski tekači pretekli to traso, se spodobi , da jo tudi mi. Makete velikoplaninskih koč so namenjene gostom resorta in turistom, ki v samooskrbni vasi preživijo svoj dopust. Sama  tekaška trasa vodi po pešpoteh na planino, mi se s kolesi odpravimo po dolini Črne do Vogarja. Tam sta potem dve možnosti, levo čez Šunce (direktna, strma) ali po glavni cesti skoraj do Črnivca, nato levo proti Kranjskemu raku. Pri gostilni prideta poti skupaj, nato pa levo po makadamski poti proti planini. Kisovec, Mala planina, Velika planina. Jarški dom, Domžalski dom, Zeleni rob. Ko ste enkrat na vrhu, ste kralj. Pastirsko naselja, krave, cerkvica …  Razgled z Zelenega roba sega po celi verigi Kamniško-Savinjskih Alp, vedno na razpolago pa je tudi planšar za fotografijo in ovekovečen fotografski spomin.

Spust navzdol pa je en sam užitek. No, saj vzpon tja gor pa ni vedno bil…:)