• Pokrajina: Štajerska
  • Zahtevnost poti: 4 - zahtevna
  • Kilometrina: 33KM
  • Čas ture: 2 URI
  • Kakovost cest: ASFALT, dobra
  • Prometnost poti: 4 - prometna
  • Višinska razlika: 215 metrov

Kdo ali kaj je to na cesti? Ročni kolesarji
Vsi, ki se veliko vozite po slovenskih cestah, sploh kolesarji, še posebej tisti, ki se udeležujete maratonov, kot je Franja, ipd. ste verjetno že opazili nekakšna čudna plovila. Nizko na tleh, na treh kolesih, nekateri sede, drugi leže, ki jih vsi poganjajo z rokami. Zanimiv komentar, ki ga je prijatelj Matej prejel pred leti na enem izmed prvih maratonov z ročnim kolesarjem: »Ma kaj si še ne bodo izmislili?«. Vse to so ročna kolesa in na njem ročni kolesarji. Čudovita pogruntavščina/inovacija, saj invalidom, predvsem paraplegikom in tetraplegikom z omejenim gibanjem nog, omogoča doživljanje narave, premikanje na lastni pogon, premikanje lastnih mej, idr., skratka vse kar imenujemo kolesarjenje.
Družba, ki vključi šport v svoje poslanstvo je družba s širokim zavedanjem. Tista, ki vključi in izenači šport ne glede na stopnjo in vrsto oviranosti je družba brez razlik. Družba, ki vidi, da hendikepirani zmorejo in lahko dajo družbi še veliko več ostali. To je družba prihodnosti. Ta družba je Petrol, kjer nam vsem z njihovimi servisi, prilagojenostjo in projektom kolesarstva omogoča, da smo ročni kolesarji enakopravni , vrtimo, uživamo in premikamo lastne meje. Ob njihovem podpornem okolju in sprejemanju nam je lažje. In tudi zato bo še več ročnih in klasičnih kolesarjev premikalo lastne meje in bolje skrbelo zase.
Prijatelj, kolesar, s čudovitim smislom za humor, ki izvira iz predela nekoč naše širše domovine, mi je ob skupnem kolesarjenju dejal: »Ma to bi prodali odlično u Srbiji. Možeš, da ležiš i voziš!«. In takšen odnos in humor imamo radi. Tudi zato se veselimo vrtenja v odlični družbi, spreminjanja odnosov ter sodelovanja pri razvoju uspešne zgodbe. Za dobro energijo v naših življenjih
David Razboršek
Ročni kolesar in vodja Zavoda Vozim