• Zahtevnost poti: 3 - srednje zahtevna
  • Prometnost poti: 5 - zelo prometna

Tretje javljanje z Daljnega vzhoda:

V ponedeljek, 23.5. sem večinoma kolesaril le po velemestu Osaka in si ogledal nekaj znamenitosti, denimo osaški grad. Naslednji dan me je takoj na začetku iz predmestja čakal težek in strm vzpon – tudi do 20 odstotkov, poleg tega je bila bolj slaba pot. Prenočil sem v parku pred cerkvijo.

25.5. sem se mimogrede ustavil v mestu Suzuka in si ogledal dirkališče, ki vsako leto gosti eno bolj priljubljenih dirk formule ena; letos bo to devetega oktobra. Prikolesaril v še eno velemesto – Nagoya, ki je tretje največje na Japonskem in ima s širšo okolico 9 milijonov prebivalcev. Kot marsikje na Japonskem, je bilo težko najti prosto sobo, ker je premalo hotelov oziroma v predmestjih jih sploh ni. Poleg tega je bilo v bližini srečanje vseh največjih svetovnih voditeljev držav in so bili hoteli zasedeni s spremljevalnim osebjem. V mestu je bil zaradi tega poostren nadzor. Razočaran sem tudi nad njihovim cestnim oziroma prometnim režimom, saj za kolesarje ni dobro poskrbljeno – kolesarske steze so na slabo vzdrževanih pločnikih, ceste ozke in prometne, semaforjev pa je veliko preveč. In to je včasih moteče.

V petek sem se okopal v Pacifiku, kjer so bili močni in veliki valovi. No, ni bilo tako hudo kot na nekaterih drugih koncih sveta (Avstralija, Madagaskar, Mehika…). Lahko rečem, da sem postal že strokovnjak za plavanje v nevarnih valovih, saj sem se v vseh treh oceanih okopal že nekajkrat. Naslednji dan je bil oblačen s slabo vidljivostjo, občasno je rahlo rosilo, zato sem bil nejevoljen, ker nisem mogel videti gore Fuji. To je bil razlog, da sem se malo obotavljal in nisem želel kolesariti predaleč, da ne bi dan zatem zamudil veličastnega pogleda. V mestu Fuji sem si privoščil nekaj zabave in bolj malo spal, kajti v nedeljo zgodaj zjutraj je bila finalna tekma lige prvakov (po japonskem času se je začela ob 03.45); gledal sem podaljške in enajstmetrovke, pa še pri tem sem delno spal. Zjutraj in čez dan je bilo lepo vreme in končno sem lahko videl to znamenito goro – najvišji japonski vrh.

23.5. Higashi Osaka 23
24.5. Iga 69
25.5. Nagoya 117
26.5. Gamagori 59
27.5. Iwata 100
28.5. Fuji city 115
29.5. Odawara 83