Trasa: Mojstrana – Kranjska Gora  – Korensko sedlo  – Arnoldstein – Trbiž – Rateče – Kranjska Gora – Mojstrana
Vzpon: 870 m
Dolžina: 81 km

Pot pričnemo v Mojstrani, kjer parkiramo avtomobil ob glavni cesti Jesenice – Kranjska gora, ter se takoj priključimo na kolesarko stezo, ki nas bo vodila vse do Kranjske Gore. Pot je precej ravna oziroma se ves čas rahlo dviguje. Med vikendi je steza precej polna, tako da če imamo le čas, se je nanjo zelo priporočljivo podati med tednom, še posebej, če ste med hitrejšimi kolesarji, saj boste v tem primeru stalno prehitevali in se odmikali otrokom, ki velikokrat zavzamejo tudi levi, prehitevalni pas. Ko prispemo do Kranjske Gore se peljemo skozi center in naprej proti Ratečam po novo asfaltirani stezi.

Na poti med Kransjko Goro in Ratečami pod smučiščem Vitranc zavijemo desno, da pridemo do glavne ceste, tam zavijemo desno ter po cca 100 metrih levo proti  prelazu Korensko sedlo. S slovenske strani je klanec bistveno krajši in manj strm kot iz avstijske, na začetku je enakomerno vzpenjajoč, nato pa sledi nekoliko bolj strm odsek, še preden res dobro zagonimo, pa se nam že začne prikazovati zgornji ravninski del Korenskega sedla in hitro prečkamo mejo. Osebna izkaznica na tej poti ne sme manjkati v žepih ali torbici, je pa avstrijski policisti pri kolesarjih običajno ne preverjajo. Na avstrijski strani prelaza si lahko ogledamo star tank in se podamo na spust po zelo strmem in kar precej dolgem klancu. Predhoden pregled zavor je vsekakor priporočljiv, saj klanec na čase deluje že kar navpičen. Glede na to, da je ravno na najstrmejših delih na koncu ovinek, ne smemo biti preveč pogumni, pa tudi cesta ni v prav dobrem stanju, tako da precejšnja mera previdnosti na tem delu ne bo odveč. Prav gotovo smo pri spustu lahko zelo veseli, da nismo izbrali obratne smeri in lahko veselo pomahamo trpinom, ki so izbrali obratno pot. Na spodnjem delu klanca, ko pridemo iz gozda, se po levem ovinku cesta precej odpre, tako da si lahko vsaj proti koncu damo duška v hitrosti.

Ko prikolesarimo do glavne ceste, zavijemo na levo proti Arnoldsteinu, kjer si lahko napolnimo zaloge tekočine ali potešimo želodček z nakupom v trgovinah, ki so v centru kraja oziroma si lahko vodo dotočimo v kraju Maglern, kjer je 100 metrov naprej od bencinske črpalke korito. Pot nadaljujemo proti Trbižu v Italijo. Večinoma nas spremlja kolesarska steza, skozi mesta oziroma vasice pa se peljemo po cesti. Pot je dobro označena, tako da ne moremo zgrešiti. Od Trbiža do Rateč se kolesarska steza rahlo dviguje in lahko naredimo res zelo dober trening. V primeru, da si zaželimo ogled Belopeških jezer, lahko tik pred mejo odvijemo desno na kolesarsko pot proti jezerom, sicer pa se po spuščajoči ravninski kolesarski stezi spustimo nazaj proti Kranski Gori, spočijemo noge in uživamo v enakomernem rahlem spustu. V Kranjski Gori si natočimo hladno bistro vodo v vodnjku na desni strani ceste, ko smo prišli iz centra in se spustimo nazaj proti Mojstrani po kolesarski poti, kjer lahko ponoso uživamo v prijetnem enakomernem spustu in si v mislih že čaramo našo naljubšo jed na krožniku.

Avtor: Alenka Vrečko