• Zahtevnost poti: 5 - zelo zahtevna
  • Kilometrina: /
  • Čas ture: /
  • Kakovost cest: /
  • Prometnost poti: 5 - zelo prometna
  • Višinska razlika: /

Prvo javljanje z Daljnega vzhoda

Začelo se je s težavami, saj minulo soboto, dan pred odhodom, nisem mogel odviti pedal s kolesa in sem ga takega dal v škatlo, ki je bila zato ‘noseča’.

V nedeljo, 8.5. sem imel popoldne let z Dunaja prek Pekinga. Na srečo pri Air China niso komplicirali glede škatle in tudi za transport kolesa mi ni bilo treba dodatno plačati (sicer je cena 150 evrov). Malo pred poldnevom po lokalnem času (7 ur razlike) sem že bil na letališču Busan. Sicer je bil to moj drugi obisk Južne Koreje. Leta 2002 sem bil tam z navijači in si ogledal SP v nogometu ter prekolesaril malo manj kot 1000 km. Pot je trajala skupaj dobrih 13 ur, torej dokaj hitro in ravno to je bil problem, da nisem ob prihodu dobil ne torb in ne kolesa. Sicer bi sedel na kolo in se odpeljal proti mestu. Tako sem šel z avtobusom, torbe in kolo so mi dostavili pozno zvečer v hotel. Sledilo je novo razočaranje, saj je iz škatle odpadla matica za prednje kolo in nisem mogel sestaviti kolesa.

Naslednji dan sem v kolesarski trgovini kupil novo matico.

Torek je bil deževen in nisem sedel na kolo. Naslednje dni pa sem malo kolesaril le po mestu in okolici. Ogledal sem si nekaj znamenitosti, denimo stolp in tudi stadion. Takrat ga nisem obiskal, Slovenija na tem stadionu ni igrala.

Četrtek je bil oblačen, ostale dni sončno, nekaj čez 20 stopinj, a je precej pihalo vse dni. Okopal sem se tudi na plaži Haeundae.

V soboto zvečer sem s trajektom zapustil Busan in tudi Južno Korejo. Po osmih urah sem v nedeljo zjutraj prispel na Japonsko, v luko Fukuoka in bil takoj presenečen, saj nisem vedel, da se uporablja levi vozni pas. No, zame ni bilo težav, kolesaril sem po približno 20 državah, ki uporabljajo levi vozni pas. Sicer je takih držav okoli 50. V mestu sem se zadržal nekaj ur, saj sem moral kupiti japonsko avtokarto, imel pa sem težave s fotoaparatom, ki nagaja in sem iskal ustrezen servis, zaenkrat ga se nisem našel. Presenečen sem bil nad gostoto prometa.

V nedeljo popoldne je bila ven iz mesta gneča, ne predstavljam si, da bi se to zgodilo v Ljubljani. Motilo me je tudi, da je toliko semaforjev. Podobno kot v Sloveniji jih je preveč. Odkolesaril sem do mesta Kitakyushu, kjer se je na koncu ulil dež, sicer je bilo čez dan blizu 30 stopinj in bolj vlažno kot v Koreji, in tako sklenil prvi teden.

DatumKončna dnevna destinacijaprevoženi km
9.5.2016/0
10.5.2016/0
11.5.2016Busan22
12.5.2016Busan24
13.5.2016Gijang32
14.5.2016Busan38
15.5.2016Kitakyushu65