PRAVI ČAS ZA TRANSVERZALO

Povezava do GPS sledi 1. etape -> Klik

 

 
Po startu na Petrolovem servisu na Šmartinki, smo po kolesarski stezi mimo Žal in naprej skozi Bežigrad in Šiško zapuščali Ljubljano, ki je že od 26.6.1991 prestolnica Republike Slovenije,ki  leži na stičišču alpskega sveta in dinarskega gorskega sistema, je prometno, upravno, kulturno, politično in še kakšno drugo središče. Ljubljana šteje skoraj tristo tisoč prebivalcev in gospod Jankovič vam bo rad povedal, da je najlepše mesto na svetu.
Skozi Tacen, ki leži pod Šmarno goro, ki je visoka 669 metrov in  je najbolj priljubljena izletniška točka Ljubljančanov, smo se ustavili v Zavrhu, ki leži v občini Medvode, vasica pa je najbolj poznana po rojstni hiši Jakoba Aljaža. In prav pod Aljaževo hišo smo doživeli prvo presenečenje, ko nas je z okrepčevalnico pričakal medvoški župan Nejc Smole s svojo ekipo. » Za vašo transverzalo ste se odločili v pravem času, saj imamo v medvoški občini dve pomembni obletnici, 170 let od rojstva Jakoba Aljaža in 120 let odkar je na vrhu triglava postavil svoj stolp. Dva razloga, da smo še bolj veseli, krona praznovanja, ki ga pripravljamo skupaj z Nedeljskim, pa bo tek Mira Kregarja od Aljaža do Aljaža 8. julija. Od Aljaževe rojstne hiše, na vrh Triglava.«

Župan Smole nam je še povedal, da bi radi postali kolesarjem prijazna občina. V načrtu imajo tri večje kolesarske steze na obeh straneh Save in še eno do Zbiljskega jezera.

LEPOTE ZA KOLESARJE
Mimo Smlednika, ki slovi po ruševinah starega gradu, ki je bil omenjen že leta 1136, smo se med cvetočimi travniki in polji brez težav pripeljali do Kranja, gorenjske metropole, ki je največje mesto na Gorenjskem, ima 36 tisoč prebivalcev in stoji na sotočju rek Save in Kokre.

Potem, ko smo zmogli včasih zelo razvpit brezjanski klanec, je tik ob cesti svetovno znana bazilika Marije pomagaj iz 15.stoletja. Gre za najbolj obiskano cerkev v Sloveniji, po letu 1863 tudi najbolj obiskovan romarski kraj. Okrog Brezij kar mrgoli znamenitosti,  kot je tik ob cesti tudi grad Podvin iz leta 480, ki je danes popolnoma prenovljen v dvorec in velja za elitni hotel.

Kolesarjenje po Radovljici,  ki šteje skoraj šest tisoč prebivalcev, je eno najstarejših mest na Gorenjskem. V enajstem stoletju je pripadala Briksenškim škofom, sedaj pa županu Cirilu Globočniku, ki je na krožišču za Bled  Bratoma Avsenik postavil spomenik, slovi pa tudi kot ustanovitelj radovljiško – begunjskega vinorodnega okoliša. Župan, nas je posebej opozoril, da  so po vsej občini speljane kolesarske steze, označene z domiselno talno signalizacijo za kolesarje. Res smo jo opazili.