• Zahtevnost poti: 1 - lahka pot
  • Prometnost poti: 1 - neprometna pot

Sem Marko Baloh, nekateri me poznate kot enega izmed najboljših ultra-kolesarjev na svetu. S kolesarskim športom sem povezan že več kot trideset let. Začel sem v cestnem kolesarstvu, tam dosegel lepe uspehe (sem 5-kratni državni prvak in 3-kratni udeleženec svetovnega prvenstva), v letu 2000 pa »presedlal« med ultra-kolesarje z eno samo željo – zmagati na najtežji športni preizkušnji na svetu Dirki preko Amerike oz. RAAM (Race Across AMerica).

Ta na oko enostavna želja me žene še danes, v zadnjih 15 letih sem se RAAM-a udeležil nič manj kot osemkrat, sedemkrat v posamični konkurenci (najboljše uvrstitve so tri tretja mesta) in enkrat v konkurenci dvojic, kjer sva leta 2008 s prijateljem Tomažem Perčičem dosegla lepo zmago. O zmagi v posamični konkurenci še vedno sanjam in gotovo se bom za njo ponovno boril.

Kolesarstvo je eden izmed najtežjih športov na svetu, zame pa tudi najlepši. Ko se usedeš na kolo,  si svoboden in lahko se odpelješ kamor ti srce poželi. Sam ali v družbi prijateljev. Majhna prednost nas ultra-kolesarjev je v tem, da se lahko odpelješ tudi res zelo zelo daleč. In tako sem v zadnjih petnajstih letih »bil svoboden« po 25.000 do 30.000 kilometrov letno. Ja, od daljnega leta 1985, ko se je začela moja kolesarska kariera, se je na kolesarskem števcu nabralo že več kot 700.000km. Če želite bolj natančno številko – do včeraj (27.7.2016) natančno 701.390km!