• Pokrajina: Osrednjeslovenska
  • Zahtevnost poti: 1 - lahka pot
  • Prometnost poti: 2 - manj prometna

Vzhodno od Ljubljane, je zanimiva in enostavna kolesarska destinacija. Primerna je za vse starosti, od otrok do starejših in ne glede na pripravljenost. Krog je dolg pribljižno eno uro, plus čas, ki ga potrebujete, da se pripeljete do njega, odvisno od tega, kje startate. Trasa je ravninska, poteka po malo prometni cesti.

Za opis je start določen v Šentjakobu. Pot poteka proti Dolu skozi vasi, vzporedno z glavno cesto proti Litiji. Občasno se sreča kakšno vozilo, bolj običajno pa kolesarje. Nazaj proti Ljubljani se obrnete po mostu preko Save. Cesta zna biti po tej strani v času prometnih konic bolj prometna, pa spet ne preveč. Na eni strani se nahaja želežniška proga v Zasavje, z druge strani pa vam veje prijeten hlad iz reke. Pribljižno 2 km od obrata, je v prijetni senci prostor za počitek ob sotočju Save in Ljubljanice, kjer stoji tudi informacijska tabla. Od tu naprej se proti Ljubljani vračate ob Ljubljanici in v Zalogu zavijete desno proti Šentjakobu. Ob trasi je kar nekaj dreves, zato je krog primeren za vroče poletne dni.

Ker je prehodov iz sonca v senco kar veliko, priporočam uporabo svetil, predvsem zadnjo rdečo luč, ki s svojim utripanjem opozori na prisotnost kolesarja. Svetila se še posebaj potrebna v jutranjem in večernem času.