Na letošnji dopust na Cres sva s sinom seboj vzela tudi kolesa, da bo štirinajst dni hitreje minilo. Vedno sem oz. sva kolesarila v zgodnjih jutranjih urah, ker so bile takrat temperature primerne za športanje pa še ceste so bile skoraj prazne.

Pot začneva iz naselja Zaglav pri Martinščici, kjer smo nastanjeni in takoj zagrizeva v strm klanec do vasi Stivan. Nadaljujeva proti glavni cesti, kjer zavijeva desno proti Malemu lošinju. Ceste so zelo lepe, široke in brez lukenj. Po dobrih 20 km prideva do Osorja, kjer je znameniti premični most, ki dvakrat na dan ohromi promet skozi to mestece. Iz Osorja nadaljujeva proti Lošinju, cesta se ves čas dviga in spušča, noben od klancev pa ni strm in se lahko vseskozi pelje v dokaj hitrem ritmu. Ko prideva do Malega lošinja, nadaljujeva proti Velem Lošinju, ki je oddaljen samo pet kilometrov in kjer narediva pavzo. Sva točno na polovici poti in za nama je 45 km. Vračava se po isti poti in v Osorju sva ravno v času, ko je cesta zaradi prej omenjenega mostu zaprta. Vseskupaj je zanimivo za videti in vsakič si odprtje prehoda med Cresom in Lošinjem ogleda tudi več sto ljudi. Cesta je bila zaprta skoraj 45 minut. Ko se promet sprosti, naju takoj čaka edini malo hujši klanec takoj iz Osorja.

Števec na koncu pokaže nekaj več kot 90 km, na kolesu sva bila pa nekaj več tri ure in pol (čiste vožnje malo manj kot tri ure).

Boštjan Berlec – Keki