Kolesarjenje je zdravo, a s seboj prinaša vrsto težav. Če zanemarite znoj, ki vam teče po hrbtu in je na vas prilepljen skozi ves dan, je ena bolj nadležnih ta, kje varno pustiti, shraniti kolo.

Enako vprašanje se pojavi tudi, ko prikolesarite domov. Če ste stanovalec ali stanovalka bloka in nimate kleti, je zadrega zelo velika. Problem je tudi, če odkolesarite na obisk k nekomu, ki na razpolago nima ne kleti ne garaže. Le redki so verjetno čisto neobremenjeni, če pustijo svojega dvonožnega prijatelja nekje zunaj, naslonjenega na svetilko ali zid. Na trgu obstaja kar nekaj rešitev, mi smo za vas izbrali nekaj funkcionalnih, nekaj lepih, nekaj pa predvsem zato, ker so zanimive.

Vsak kolesar je sigurno o tovrstni tematiki že veliko razmišljal in iskal odgovor, rešitev za tovrstni problem. Idealno bi bilo seveda imeti tako stojalo, ki je obenem namenjeno tako hrambi, kot tudi vsaj osnovnemu servisu. Servisna stojala za kolesa so uporabna na javnih mestih, kjer se zadržuje ali potuje mimo večje število kolesarjev. Opremljena so z orodjem za osnovna popravila koles in ponavadi tudi z ročno tlačilko za manometrom. Servisno stojalo si pa seveda lahko omislite tudi za vaš dom ali posel, seveda to je racionalno v primeru, če se ukvarjat s takšno dejavnostjo, ki vključuje tudi občasno popravilo koles.

Na trgu je trenutno nekaj sorodnih izdelkov, ki jih izdelujejo proizvajalci v Evropi, kot v ZDA. Tudi v Sloveniji imamo dve podjetji (Unior in Ride d.o.o.), ki sta na tem področju zelo uspešni. O orodju Unior smo veliko že pisali in ga verjetno tudi vsi poznate, zato morda namenjamo kakšno besedo več podjetju Ride d.o.o. Svoja stojalo so podpisali z imenom Mantis Stands, njihova odlika pa je, da so zaščitena tako, da lahko na prostem stojijo tudi 30 let ali več, brez korozije materiala v primeru, da se fizično ne poškoduje zaščitni sloj. Razvili so tudi svojevrsten način obešanja kolesa, ki se razlikuje od konkurence. Pri izbiri orodja, ki ga nameščajo na stojala, so se »razumljivo« povezali s slovenskim podjetjem Unior, proizvajalcem enih najkakovostnejših orodij na trgu. Skupaj so razvili tudi nekatera nova orodja, ki bodo kmalu nameščena na novi generaciji stojal. Po dosedanjih izkušnjah je njihova konkurenčna prednost tudi cena, saj so, kot kaže, najcenejši proizvajalec takšnih servisnih stojal.

Kolesarska servisna stojala za javno uporabo proizvajajo že 6 let. Prvi zametki so se pojavili, kot improvizirana pomoč kolesarjem ob kolesarskih poti, ko so sodelovali pri projektu izgradnje kolesarske infrastrukture na Hrvaškem. Prva stojala so bila enostavna rešitev v danem primeru. Vendar se je takoj izkazalo, da je ideja naletela na plodna tla in so se bolj resno lotili razvoja in čez eno leto že pričeli s serijsko proizvodnjo. Do sedaj so proizvedli že krepko preko 500 komadov stojal v različnih izvedbah, ki jih preko distributerjev prodajajo v 15 državah v Evropi in pa še v Kanadi. Ker pa stojala proizvajajo tudi pod drugo blagovno znamko za znanega kupca, ki ima razširjeno prodajno mrežo po celem svetu, je število držav v katerih so že prisotna stojala verjetno precej večje. Letos načrtujejo širitev še v Skandinavske države, pogovori pa tečejo tudi z distributerjem v Rusiji. Trenutno delajo na razvoju dveh novih produktov in pa izboljšavi, oziroma na možnosti ponujanja različnih opcij polnilnic za električna kolesa, kjer v prihodnosti vidijo velik potencial, glede na porast števila električnih koles na tržišču.

Za vas smo izbrali nekaj rešitev, vi pa presodite kaj bi odgovarjalo vašim zahtevam.

 

MANTIS CLASSIC

Mantis so servisna stojala za kolesa uporabna na javnih mestih: ob kolesarskih poteh, v bajk parkih, kampih, pred hoteli, v mestnih središčih in ostalih turističnih destinacijah, predvsem tam kjer se zadržuje večje število kolesarjev ali mimo le potuje. Osnovno servisno stojalo za kolesa za javno uporabo, opremljeno s setom orodja za osnovna popravila koles in tlačilko. Možnost izbire med različnimi seti orodja, odvisno od postavitve stojala (urban, bike-park…). Nudijo tudi personalizacijo stojala z barvo po izbiri in dizajnom po želji naročnika. Vsa stojala so opremljana z najkvalitetnejšim orodjem UNIOR Bike Tools in tlačilko nemškega proizvajalca SKS. Cena za osnovni model servisnega stojala MANTIS Classic se giblje od 799,00 eur naprej.

MANTIS CLASSIC (oz novi model s polnilnico za e-bike)

Mantis Classic stojalo

Na voljo je nadgradnja z modulom za polnjenje električnih koles, ki se montira na MANTIS Classic model servisnega stojala in je z njim mogoče nadgraditi že obstoječa – postavljena stojala. Nadgradnja je na voljo samo za MANTIS Classic model stojala, starih modelov naših stojal ni možno nadgraditi. Cena za e-modul je 399,00 eur.

MANTIS TOOLER

Mantis Tooler stojalo

MANTIS Tooler je zidna različica servisnega stojala, ki je primerna predvsem za kolesarnice, kolesarske hrambe … Ponuja možnost obešanja kolesa in pa dosti večji izbor servisnega orodja. Cena ja MANTIS Tooler se giblje od 399,00 eur naprej.

Mantis spletna trgovina

 

DIZAJNERSKO STOJALO BIKE BUTLER

DIZAJNERSKO STOJALO BIKE BUTLER

Dizajnersko stojalo za kolo Bike Butler je najpametnejše stojalo za kolo na tržišču. Vsaj tako pravijo pri milanskem oblikovalskem studiu Vadolibero, pri katerem so se domislili večnamenskega držala za kolo, ki ni le držalo za kolo, ampak tudi stojalo za ključe, sončna očala, mobilnik in ostale malenkosti, ki jih sicer odlagamo vsepovsod po stanovanju.

Bike Butler je oblikovan tako, da je na vrhu videti kot pladenj, na katerem lahko med drugim polnimo svoj mobilnik (pladenj ima izdolbeno odprtino, prek katere lahko napeljemo polnilnik za pametni telefon), ob strani pa ima tudi kljukice, na katere lahko obesimo ključe, slušalke in celo torbico. Cena najpametnejšega stojala za kolo na tržišču je nič manj kot 1300 evrov.

Vadolibero spletna trgovina

 

STOJALO ALA DAVID BYRNE

STOJALO ALA DAVID BYRNE

Da bi odpravili to težavo in spodbudili kolesarje h kolesarjenju oziroma k uporabi koles namesto avtomobilov, je newyorška galerija PaceWildenstein v sodelovanju z mestnim oddelkom za promet lani postavila devet izvirnih stojal za kolesa. Pravzaprav je šlo za umetniški poskus z okoljevarstvenim ozadjem. Čeprav so stojala, pritrjena na pločnike in trge Manhattana po devetih mesecih odstranili, njihov avtor – ki ni nihče drug kot slavni glasbenik in zaprisežen kolesar David Byrne, ustanovitelj novovalovske glasbene skupine Talking Heads, obljublja, da bo stojala pripeljal v sleherno kolesarsko gospodinjstvo oziroma na njihove vrtove!

BIKE PIT

BIKE PIT

Gre za stojalo za cestno kolo, ki so ga pri mizarstvu Peklenk poimenovali BikePit. Stojalo je plod lastne domišljije oziroma izvedbe in je ideja Borisa Peklenka, ki je tudi lastnik podjetja mizarstvo Peklenk. Boris se že vrsto let ukvarja (neprofesionalno) s cestnim kolesarstvom. Lično stojalo je izdelamo v barvanem mediapanu oziroma v furnirju. Za stojalo, ki je že samo po sebi lep kos pohištva, boste morali odšteti 129 eur.

Mizarstvo spletna trgovina

 

MINI BIKE STOJALO

MINI BIKE STOJALO

Simpatično mini kolo, ki je v bistvu stojalo za velika kolesa. Stojalo je kreiral japonski oblikovalec Yuma Kano, poznan po svojih funkcionalnih, a hkrati zabavnih stvaritvah. Domiseln izdelek ima dva namena. Služi kot prikupno stojalo za kolo, hkrati pa ljudem jasno sporoča, kam naj parkirajo svoja kolesa. V oblikovalskem studiu so pojasnili, da želijo na estetski način rešiti problem nakopičenih naključno parkiranih koles na Japonskih ulicah. Kadar niso v uporabi, je minimalistična stojala mogoče razumeti tudi kot umetniške instalacije. Narejena so iz trpežnega jekla in preprosta za namestitev, naročiti pa jih je mogoče preko spletne trgovine Yumakano za približno 140 evrov.

Yumakano spletna trgovina

 

UNIOR BIKEGATOR+

UNIOR BIKEGATOR+

Stojalo Bikegator+ sodi v novo generacijo Uniorjevih stojal za popravilo koles. Je osnovno orodje tako za kolesarske delavnice kot tudi za ljubiteljske mojstre. Stojalo je enostavno za uporabo, vsebuje dve podporni nogi, ki sta zložljivi po višini, ter namensko vpenjalno roko za vpenjanje kolesa. Prednost zložljivega stojala je lažje skladiščenje oz. transport na terenu. Največja nosilnost je 30 kg. Primerna za cevi premera od 24 mm do 40 mm. Teža stojala brez posodice je 5,7 kg. Prednosti: Stojalo ima številne nove natančno izdelane aluminijaste in kovinske dele ki stojalu nudijo boljšo funkcionalnost in vzdržljivost. Nov sistem vpenjanja in vrtenja roke. Nov sistem zlaganja in drsenja zgornje pomične cevi Nova posodica z železno podlogo in SOS vložkom. Za nastavitev višine stojala sprostite vzvod in nato nastavite željeno višino stojala. Za nastavitev glave stojala sprostite vzvod in nato nastavite željeno pozicijo glave stojala. Nastavi odprto čeljust na cev sedeža. Obrnite ročaj dokler čeljusti ne zajamejo celotne cevi sedeža. Nastavite končni oprijem čeljusti, da se izognete poškodbi kolesa. Trdno primite okvir kolesa. Obrnite ročaj orodja za hitro sprostitev cevi sedeža iz čeljusti orodja. Cena znaša približno 282 eur.

Unior spletna trgovina

 

TOPEAK – DOUAL TOUCH BIKE STAND

TOPEAK – DOUAL TOUCH BIKE STAND

Elegantna rešitev za shranjevanje vaših koles. Namestite ga lahko v stanovanju ali v garaži. Nanj lahko obesite dve kolesi, z dokupom dveh nosilcev pa štiri. Maksimalna nosilnost: 72 kg (18 kg na nosilec). Dimenzija: (D x Š x V) 44 (d) x 18 (š) x 320 (v) cm. Dimenzija zloženega stojala: 190 cm. Teža: 5 kg. Cena znaša približno 180 eur.

Factorystore spletna trgovina

 

Miha Žerovnik
Foto: arhiv proizvajalcev