• Kilometrina: 2 x 90 km
  • Čas ture: 2 x 2,5 h
  • Višinska razlika: 700 višinskih metrov

Največja triatlonska prireditev daleč naokoli (in čisto blizu) je zagotovo Ironman Celovec. Tam vsako leto okrog 3000 triatloncev iz celega sveta opravi s 3,8 km plavanja v Vrbskem jezeru, nato prekolesari 180 km in za posladek še odteče 42 km.

Glede na to, da nas na tem mestu zanimajo kolesarske proge, si bomo pogledali ta kolesarski del, ki je dolg 90 km, ki se vozi dvakrat. Vsak od teh krogov je tudi sestavljen iz dveh manjših krogov, kar se lepo vidi iz sheme. V vsakem krogu so trije krajši klanci, za po nekaj minut. Sledi jim daljši položnejši spust, tako da tekmovalci lahko vzdržujejo relativno visoko hitrost in je na koncu tudi povprečna hitrost kar razveseljujoča.

Proga poteka iz mestnega kopališča v Celovcu ob južni obali vse do Veldna in nato dalje do jezera Fakersee, kjer se počasi obrne nazaj do Veldna in nato še en večji krog proti slovenski meji skozi nekdaj slovenske vasi nazaj proti Celovcu. Pred kopališčem spet sledi obrat in še en krog.

No, za trening ali zgolj izlet po avstrijski Koroški bo en krog dovolj. Saj bo na tekmi treba še enkrat toliko.

Najlepše spomine na to progo oziroma tekmo imam za svojo 50-letnico, ko sem opravil svoj 20. Ironman triatlon. Na tekmo pa me je prišel organizirano vzpodbujati cel avtobus prijateljev. Zahvalil sem se jim z veteransko zmago in sodčkom piva, seveda.