• Pokrajina: Gorenjska
  • Zahtevnost poti: 4 - zahtevna
  • Kilometrina: 18 km
  • Čas ture: 2 uri
  • Kakovost cest: povprečna kakovost makadamskih gozdnih in poljskih cest
  • Prometnost poti: 2 - manj prometna
  • Višinska razlika: 650 vm

Vse večkrat me znanci povprašujejo po trasah, kjer bodo uživali v razgledih. Takrat se vedno spomnim na čudovite Karavanke, na najvišji vrh Stol, na planine pod Stolom. Prepričana sem, da je Zabreška planina najlepši balkon na svetu.
Zelo lepo izhodišče kolesarske ture po planinah pod Stolom je dolina Završnica, ki je v nekaj minutah dostopna z gorenjske avtoceste. S parkiranjem jeklenega konjička ne bomo imeli težav, saj je pred leti nastalo neposredno ob jezu urejeno parkirišče.

Makadamska cesta se po nekaj sto metrih kar pošteno vzpne. Prve kilometre kolesarimo po gozdni cesti, večinoma v senci mogočnih dreves. Šele po odcepu za Potoško planino, prvi naš balkon, trasa postane pravi »flow-trail«. Kar naenkrat se odpre čudovit razgled na Gornjesavsko dolino na eni strani ter del Ljubljanske kotline na drugi. Priporočam postanek na Potoški planini, kjer pastir in pastirica z navdušenjem sprejmeta vsakega pohodnika ali kolesarja.

Pot nadaljujemo po večinoma ravninski gozdni cesti, ki se pred prihodom do Valvasorjevega doma pod Stolom pošteno spusti…prav na tem delu velja biti pazljiv, saj lukenj in večjih kamnov, proda na cesti ne manjka.

Pri Naj planinski koči za leto 2016 nadaljujemo pot v dolino, a le po dobrih dvesto metrih se z glavne ceste spustimo na stransko. Sledimo smerokazu Zabreška planina. V poletnem času so te planine še kako žive, saj kmetje iz vasi v dolini tu pasejo krave in konje. Priložnosti za izjemne foto utrinke ne bo manjkalo.

Najlepši balkon je zadnji na našem izletu v osrčju Karavank. Zabreška planina. Kadarkoli sem pripeljem prijatelje, so očarani in začarani. Od lepot narave z vseh strani. Enostavno pravljica, prisežem.