• Kilometrina: 95 km

Na turo sem se podal kar zgodaj, natančneje ob pol sedmih in v vročih dnevih to priporočam tudi ostalim, ki želite prevoziti predlagano pot.

Cesta me je vodila iz Kamnika mimo Vodic, Zbilj, skozi Škofjo loko, kjer zavijemo v smeri za Železnike. Pot nas vodi po lepi Selški dolini in ves čas nas spremlja reka Selška Sora. Dolina je sprva široka, bolj ko se bližamo Železnikom, bolj se dolina zapira in na koncu ostane v Železnikih prostora samo še za srtugo reke, cesto in nekaj hiš. Malo za Železniki pridemo do razcepa, kjer se usmerimo desno za Sorico in Bohinjsko Bistrico, tam se začne edini ampak kar resni vzpon, v 10 km se cesta povzpne za cca 700 višinskih metrov. Cesta se zmirno vzpenja v lepih serpentinah, vendar naklon nekje doseže tudi 16%. Nekje na sredini vzpona pridemo do skoraj pravljične vasi Sorica. Cesta nadaljuje skozi vas in čez par kilometrov pridemo do najvišje tocke na poti – Soriške planine. Tam sem si privoščil okrepčilo, kavico in osvežitev. Sledi lep in hiter spust proti Bohinjski Bistrici, vendar pozor, kar nekaj ovinkov je nepreglednih, zato brezglavo divjanje odsvetujem.

Iz Bohinjske Bistrice smo v Bohinju, kot bi mignil, sam sem podaljšal še do Ukanca, nakar sem se vrnil do Stare Fužine, kjer so me čakali ostali člani družine in kjer smo še cel dan uživali ob namakanju v Bohinjskem jezeru.

Za 95 km turo sem porabil slabe štiri ure in pol čiste vožnje, s slikanjem in pavzo malo več.

Berlec Boštjan – Keki