OD POSTOJNE DO KOPRA
Dodatna etapa: Postojna – Razdrto – Divača – Kozina – Črni Kal – Rižana – Koper

Povezava do GPS sledi 11 etape -> Klik

Za celoten krog po Sloveniji je mogoče na kolesu prevoziti tudi del med Postojno in Koprom, na katerem pa je nekoliko manj bencinskih servisov, zato ta del poti ni vključen v Petrolovo kolesarsko transverzalo, ki ob poti ves čas zagotavlja sprotno oskrbo z vsem potrebnim na bencinskih servisih Petrol.

Svojo kolesarsko pot lahko začnete na bencinskem servisu Petrol v Postojni, kjer se lahko ustavite na velikem parkirišču in razložite svoje kolo. Tu si lahko priskrbite potrebno osvežitev za na pot, prodajalec pa vam lahko da tudi žig v vašo kolesarsko knjižico Petrolove transverzale. Ko se okrepčate in pripravite na pot, se na prvem semaforiziranem križišču usmerite na levo proti Razdrtemu. Široka cesta se začne sprva spuščati, nato sledi pa blag vzpon. Cesta se vije skozi košat drevored, v daljavi pa se odpre pogled na Nanos. Celotna etapa je v znamenju tega lepega »primorskega Triglava«. Malo pred vasjo Hruševje prečkajte avtocesto in se po stari cesti vozite naprej v smeri Kopra. V krožnem križišču sta dve možnosti, levo v smeri Kozine in desno v smeri Sežane. Če si zaželite med potjo opazovati še kraški del poti in v laseh začutiti kraški veter, lahko zavite v Sežano na osvežitev ali okrepčilo.

Ko zavijete v smeri Sežane, boste nemudoma začutili, da ste na Krasu. Spremlja nas veliko zelenja in prijeten kraški vonj v zraku. Ko se naužijete kraških lepot, se vrnete v križišče v Divači in nadaljujete pot proti Kozini v smeri Koper/Hrastovlje. Tu je prvi resni oz. edini malo daljši vzpon proti Kozini. Ta manjši kraj ponuja izletnikom lepe ture, od Jame Dimnice, Krajinskega parka Beka in druge izlete. Čaka nas še eno križišče, ki se usmeri levo proti Črnemu Kalu. Marsikomu bo ravno ta del poti proti morju najljubši, saj omogoča prijeten spust po cesti navzdol. Cesta se na dveh ali treh odsekih strmo spusti proti morju, zaviti ovinki pa vam narišejo nasmeh. V poznani okrepčevalnici (Viki Burger) na ovinku pa si lahko privoščite en lahek obrok za tiste bolj lačne. Naslednji kraj na poti so Dekani ob ustju reke Rižane. Tu pa se prometni vrvež obale že pozna in svetujemo nekaj previdnosti na cesti.

V zadnjem delu poti pa sta dve možnosti. Prva možnost so Bertoki, čez nadvoz in po kolesarski progi do Kopra, druga pa naprej v smeri Ankarana in zopet po kolesarski poti naprej. Bencinski servis Petrol (Kolodvorska cesta 3a, Koper) se nahaja v trgovskem delu mesta. Tam boste našli tudi prodajno mesto Fresh, kjer si za povrnitev vitaminov le privoščite osvežilen naraven smoothie. Prevožena trasa je naravnost primorsko užitkarska. Pot je zelo razgibana in predvsem hitra. Odlikujejo jo blagi vzponi skozi slikovito kraško pokrajino od notranjskega dela Slovenije, prek dela Krasa do morja z nasmeškom na ustih. Ravno pravšnja za uvod v vikend na obali – tako za začetek ali konec poletja. Cesta je odlična, asfalt mehak ‘kot maslo’, je pa potrebno vseeno nekaj pazljivosti na cesti. Za konec pa svetujemo še skok v morje in delo je opravljeno.