• Kilometrina: 270 km
  • Čas ture: 8h
  • Višinska razlika: 2600 višinskih metrov

Ko se prebudimo na Vulkanih, nas ponavadi pričaka hladno in deževno jutro. Pred nami je jutranji spust proti glavnemu mestu Big Islanda – Hilu. In če si že za dobro jutro ves premočen, ni prav velikega zadovoljstva. Lahko pa se tolažimo s tem, da tudi če nas ni namočilo zjutraj, nas bo pa tekom dneva, saj se bomo vozili zdolž severno vzhodne obale skozi tropski gozd, kjer pada  dež vsake tri ure. In tušu tako ali tako ne uidemo.

Po spustu proti Hilu zavijemo proti vasi Pahoa, kjer se je leta 2015 tok lave ustavil 10 m preden je dosegel cesto in bi jo morali zapreti. Peljemo direktno proti vzhodu proti znameniti cesti Red road, kje je bila še do nedavnega cesta tlakovana z rdečim asfaltom. Da je tukaj dovolj dežja, je vidno na vsakem koraku. Posebej fascinanten pa je pogled s ceste proti predelu, kjer se tekoča lava, ki teče po pobočju vulkana Mauna Loa, steka v curku v morje. To povzroča oblak pare, ki je viden daleč naokoli.

Ko se po 30 km vožnji po Red roadu vrnemo na cesto proti Hilu, je pred nami nekoliko neprijeten del, saj se podajamo v predel mesta, skozi katerega se je treba prebiti po kolesarskih stezah, ki so sicer dovolj široke, ampak vseeno smo veseli, ko se kaj kmalu znajdemo na Hamakua coastu, cesti proti severu. Če imamo ugoden veter, je vožnja skozi tropske gozdove na levi in ocean na desni pravo zadovoljstvo.

Po 200 prevoženih kilometrih pa se začne zaključni del naše poti, začnemo se vzpenjati proti Waimei, ki je na višini 700 m in nato dalje proti Kohali (1100 m). Teh 50 km vzpona zna biti kar malo težavnih, saj je za nami že dobrih 200 km, je pa zato spust s Kohale toliko bolj adrenalinski, predvsem zaradi močnega bočnega vetra, ki nas rahlo premetava po cesti, saj hitrosti mimogrede dosežejo 80 km /h – če ne zaviramo, seveda.