• Kilometrina: 53 km
  • Čas ture: 3 h
  • Višinska razlika: 1600 m

Arabba – Passo Compolongo – Corvara-Passo Gardena – Passo Sella – Passo Pordoi – Arabba

Dolomiti niso ravno čez mejo, a vseeno niso pretirano daleč, saj smo lahko v štirih urah v Cortini d Ampezzo, to pa je sredi Dolomitskega pogorja.  Pred nami je cel spekter lepih cest skozi labirint gorskih vršacev, je pa res, da ravnine prav dosti ni.

Če se usmerimo dalje proti notranjosti, iz Cortine splezamo v 14 km do Passa Falzarego (2100 m) in se spustimo za dobrih 700 m v dolino proti 20 km oddaljeni Arabbi.

Ko smo enkrat v Arabbi, to je središče smučarskega dogajanja pozimi, smo že na progi Sella ronde. Pozimi poznamo oranžno in zeleno – to so barve puščic, ki jim sledimo po smučiščih. Tudi poleti lahko izberemo obe smeri. Meni osebno je bolj všeč kontra smer urinega kazalca.  Iz Arabbe (1600 mnv) se povzpnemo na Passo Campolongo (1800 m), to je vzpon za ogrevanje, saj je slednji le dobrih 200 m višje. Sledi lep spust v dolino Alta Badie, mestece Corvara (1600 m). Od tam se spet začnemo dvigovati na enega najlepših prelazov, Passo Gardena (2100 m), spust na drugo stran za kakih 500 višinskih metrov in ponoven vzpon na Passo Sella (2240 m). Še enkrat ponovimo zadevo in že smo na zadnjem velikem Passu Pordoi (2239 m). Pogled v dolino proti Arabbi ponuja adrenalinski užitek že ob opazovanju zavite ceste po pobočju, kaj šele ko se spusta zares lotimo. 10 km čistega užitka.

In smo spet v Arabbi. Kaj pa popoldan?