• Pokrajina: Osrednjeslovenska
  • Zahtevnost poti: 4 - zahtevna
  • Kilometrina: 308
  • Čas ture: 12 ur
  • Kakovost cest: kar OK
  • Prometnost poti: 3 - srednje prometna
  • Višinska razlika: 2.500m

Brevet ali z drugim imenom »Randonee« je organizirana ekstremno dolga kolesarska vožnja. Kolesarji, ki se jim v tej disciplini lahko reče Randonneurji, potujejo po določeni, toda neoznačeni trasi (dolžine od 200 do 1.400km), skozi določene kontrolne točke in morajo zaključiti vožnjo znotraj določenega časovnega limita. Ti časovni limiti so sicer zahtevni, vendar dovoljujejo vožnjo v udobnem tempu (npr. 20 ur za 300km).

Vožnje dolge 200km ne predstavljajo nikakršne težave za dobro pripravljenega rekreativca. Za preizkušnje dolge 300km ali več pa običajno rečemo, da pomenijo vstop v ultra-kolesarske vode. Fizično za nikogar, ki je sposoben samostojno prekolesariti 100+ kilometrov, ne bo problem prekolesariti 300, 400 ali več kilometrov. Pomembno je začeti z zmernim tempom, načrtovati potrebne postanke in predvsem enakomerno vnašati tako hrano kot pijačo. Vedno je lepše in lažje kolesariti v družbi drugih kolesarjev in na brevetih se za vsakogar najde skupinica z njemu/njej primernim tempom.

V Sloveniji brevete organiziramo od septembra 2007, torej točno deset let. V letošnji sezoni je bilo tristotk v našem koledarju pet, zadnja je bila na sporedu drugi vikend septembra. Pot nas je vodila takole: Ljubljana (Ježica) – Šentjakob – Črnuče – Kamnik – Vransko – Žalec – Slov. Konjice – Podčetrtek – Brežice – Kostanjevica na Krki – Novo mesto – Žužemberk – Ivančna Gorica – Grosuplje – Škofljica – Ljubljana (Ježica). Skupaj 308km in okoli 2.500m višinske razlike. Start je bil ob 6h zjutraj in takole smo se postavili pred fotografski objektiv:

Peterica malce hitrejših se nas je vozila bolj ali manj skupaj do druge kontrolne točke Petrol Podplat. Dva sta nadaljevala v sebi bolj udobnem tempu, trojica pa smo nadaljevali skupaj in si na Ratežu pred Novim mestom privoščili sobotno kosilo, da napolnimo baterije za zadnjih 90 kilometrov. Prelepo sončno vreme nam je pokvaril dež, zaradi hudega naliva smo kake pol urice vedrili v bližini Grosupljega. Potem pa po mokri cesti in po pameti naprej do cilja na Ježici. Prva skupina smo za brevet potrebovali slabih 12 ur, zadnji udeleženec ga je zaključil v dobrih 17 urah, vsi izjemno zadovoljni nad soboto preživeto na kolesu in v odlični družbi.

Pridružite se nam in odkrijte kako lepo je s kolesom premagovati razdalje, ki so vam še včeraj izgledale ekstremne. Več informacij o randonneurstvu v Sloveniji na domači strani ŠD RANDONNEURS SLOVENIJA.