V petek in soboto 26-27. januarja smo izvedli že 13. tradicionalno dobrodelno kolesarjenje v Športnem centru Millenium v ljubljanskem BTC. Tokrat smo zbirali sredstva za Zavod Gibaj in zmagaj, ki bodo denar porabili za organizacijo poletnih kampov na Rogli za otroke s prekomerno telesno težo. Na kampih otroke usmerjajo v ukvarjanje s športom, hkrati pa njih in njihove starše naučijo ustrezne zdrave prehrane, skratka zdravega načina življenja. Zadeva poteka tako, da jaz kolesarim na trenažerju non-stop 24 ur, zraven pa je 10 sobnih koles na katerih se mi pridružijo obiskovalci, lahko za eno uro ali po želji in zmožnostih.

Tacx Neo Smart

Tokrat sem kolesaril na trenažerju TACX Neo Smart, gotovo enemu izmed najboljših trenažerjev na svetu. Preko računalnika in aplikacije Zwift sem kolesaril na virtualnem tropskem otoku Wattopia, z mano na isti trasi pa še od 800 do 4.000+ kolesarjev iz celega sveta, katerih virtualno zavetrje sem občasno uspel izkoristiti za hitrejšo vožnjo. Nekaj prijateljev kolesarjev iz celega sveta pa se mi je v 24 urah pridružilo ravno z namenom, da mi pomagajo rezati zrak in me hkrati s svojo podporo motivirajo za čimboljši dosežek v 24 urah. Cilj je bil vsekakor ponovno preseči 800+ km, kar je razdalja, ki jo zadnjih nekaj let dosegam na 24-urnih dirkah. To vsekakor ni mala šala, lansko leto sem naprimer dosegel “le” 753 virtualnih kilometrov.

V realnem svetu oz. v ŠC Millenium smo začeli v petek ob 14h in prvo uro se mi je pridružilo veliko športnikov na čelu s kolesarkami slovenske ženske ekipe BTC-CITY, telovadci z Sašom Bertoncljem in Mitjo Petkovškom, pa tudi potapljač na dah Samo Jeranko. Od začetka pa skoraj do polnoči so nas zabavali DJ-ji in nas z odlično glasbo priganjali v še hitrejše vrtenje pedal.

DJ Calixta

Po osmih urah sem se prvič ustavil, opravil malo potrebo in se preoblekel v suho kolesarsko opremo. Po slabih 10 minutah pavze sem bil ponovno na kolesu. Malo pred polnočjo se mi je pridružila t.i. nočna izmena, kolegi kolesarji so se mi pridružili čez noč. Nekateri za dve do tri urice, nekateri za celo noč. Nič posebnega, nočni trening družbice ultra-kolesarjev, večina katerih se pripravlja na Dirko okoli Slovenije, pa tudi za kaj bolj pomembnega (RAAM?). Z Alojzom Poglavcem, lanskim zmagovalcem DOS-a in Borisom Praznikom, 5-kratnim udeležencem DOS-a, smo se seveda imeli o čem pogovarjati in nočne ure so minile kot bi mignil. Že ob 6h zjutraj se mi je pridružila skupina iz ŠC Millenium s skupinsko vadbo na sobnih kolesih. In je bilo ponovno veselo.

Ob 8h zjutraj drugi postanek zame in ponovno preoblačenje v suha oblačila. Samo še osem ur je ostalo do konca. Zadnje ure mi je poleg obiskovalcev v dvorani, v aplikaciji Zwift družbo delalo kar nekaj prijateljev iz tujine, na čelu z Angležem Chrisom Hopkinsonom, ki mi je rezal zrak dobri dve uri. Zadnjo uro sem se v Zwiftu pridružil še večji skupini in tako brez težav presegel zastavljeno število kilometrov, na koncu se je nabralo 821,5km. Tudi finančno smo bili uspešni in nabralo se je več kot 1.000€, ki jih bo Zavod Gibaj in zmagaj porabil za financiranje poletnih kampov na Rogli za otroke, ki si tega drugače ne bi mogli privoščiti.

Hvala vsem, ki ste se udeležili dobrodelnega kolesarjenja in se vidimo januarja 2019!